مجازات احتمالی عاملان توزیع بنزین پتروشیمی چیست؟
بنزین آلوده ؛ حملات کارشناسان، وکلا و مسوولان جدید – دفاع مقامات سابق / مجازات احتمالی عاملان توزیع بنزین پتروشیمی چیست؟ در سال 91 یک نمونه از بنزین هایی که در کشور مصرف می شد را برای آزمایش به آلمان فرستادند: اکتان بنزین معمولی 83 و اکتان بنزین سوپر 95 بود درصورتی که حداقل اکتان […]
بنزین آلوده ؛ حملات کارشناسان، وکلا و مسوولان جدید – دفاع مقامات سابق / مجازات احتمالی عاملان توزیع بنزین پتروشیمی چیست؟
در سال 91 یک نمونه از بنزین هایی که در کشور مصرف می شد را برای آزمایش به آلمان فرستادند: اکتان بنزین معمولی 83 و اکتان بنزین سوپر 95 بود درصورتی که حداقل اکتان باید 95 باشد و این میزان تنها در بنزین سوپر وجود داشت که فقط 2 درصد در کشور مصرف بنزین سوپر وجود دارد و 98 درصد از بنزینی استفاده می کنند که 12 واحد از حداقل اکتان استاندارد پایین تر است.
امروز سه شنبه قرار است جلسه ای با کمیسیون انرژی درخصوص آلوده بودن یا نبودن بنزین پتروشیمی برگزار شود و از این طریق بسیاری از مسائل در این جلسه روشن می شود چون در گفتگوهای انجام شده با اعضای کمیسیون انرژی صحبت های خود را موکول به بعد از این جلسه کرده اند.
ماجرای بنزین آلوده پتروشیمی چند وقتی می شود که با اعلام معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست در کنار آلودگی های دیگر نقل محافل شده و هر کس از ظن خود دراین باره صحبت هایی کرده است.
از یک طرف مسئولان این دوره درگفتگو با عصر ایران، مسئولان دوره قبل را متهم به تولید بنزین آلوده می کند و از طرف دیگر مسئولان دولت قبل این اتهام را کاملا رد کرده اند از جمله مدیر عامل پالایش و پخش دولت دهم می گوید کاملا ماجرا شکل سیاسی به خود گرفته است و حتی هم اکنون بنزین یورو2 را به اسم یورو4 وارد می کنند.
این در حالی است که سه تن از وکلای کشور که یکی از آنها “پیمان عطار” است به دلیل آنکه دیده اند هیچ کدام از سازمان های مربوط در این خصوص اقدام قضایی نکرده اند دست به کار شده و از میرکاظمی، وزیر نفت دولت احمدی نژاد شکایت کرده اند تا پای قوه قضاییه را نیز به میان بکشند و هرچه زودتر دلایل و مستندات رو شود و اگر قرار است اعلام جرم صورت بگیرد از این طریق با سرعت بیشتری این اتفاق رخ بدهد.
در این گزارش عصر ایران پای صحبت های چند تن از مسئولان این دوره و دوره قبل از جمله سالاری و کاظمی، مدیران عامل پالایش و پخش دولت دهم و یازدهم، پیرموذن، نماینده کمیسیون صنایع، پورهاشم، رئیس سابق استاندارد تهران، پیمان عطار، وکیل پایه یک دادگستری و محمد درویش، کارشناس محیط زیست نشسته است که در ادامه بخوانید.
از اول خرداد بنزین وارد می کنیم
عباس کاظمی، مدیرعامل پالایش و پخش دولت یازدهم از متوقف شدن تولید “بنزین پتروشیمی” به عصر ایران می گوید و اینکه به جای این بنزین آلوده، از خارج بنزین موردنیاز را وارد می کنند: «چون بنزین پتروشیمی از استانداردهای لازم بهره مند نیست از اول خرداد بنزین وارد می کنیم.»
او ادامه می دهد: «بعد از گرفتن مجوز از سوی دولت برای وارد کردن بنزین دیگر برنامه ای برای پتروشیمی ریخته نشد و فعلا روی پالایش های داخلی برنامه داریم. در حال حاضر سه کلان شهر آلوده کشور که شامل تهران، کرج و اراک می شود از بنزین یورو4 اراک استفاده می کند. تبریز هم از این هفته بنزین یورو4 خواهدداشت. شهر اهواز نیز به زودی از بنزین یورو4 تامین خواهدشد و در شهرهای اصفهان، شیراز و مشهد در مهرماه از طریق پالایشگاه اصفهان بنزین یورو4 توزیع می شود.»
مدیر دولت دهم: کارهای ما کارشناسی شده بود
این در حالی است که جلیل سالاری، مدیرعامل پالایش و پخش دولت دهم تمام صحبت ها درباره آلوده بودن بنزین پتروشیمی را بدون سند و مدرک می داند و به عصر ایران می گوید: «اقداماتی که در آن زمان صورت گرفت کاملا کارشناسی شده و اساسی بود که تمام مطالعات صورت گرفته در آن زمان نیز موجود است. آزمایشگاه مرجع نمونه برداری و تست انجام داده و این اصطلاحی که به کار می برند به نام «بنزین پتروشیمی» از اساس غلط است ریفرمیت است.»
او در این خصوص توضیح می دهد: «آقای زنگنه که از سال 76 تا 84 وزیر نفت بود نزدیک به 27 و نیم میلیون لیتر بنزین وارد می کرد. در بسیاری از زمان ها همین ریفرمیت وارد می شد که بنزین نیست و یک مولفه بنزین است. همه این ریفرمیت که از پتروشیمی می آید مشابه آن چیزی است که در پالایشگاه تولید می شود.»
مدیرعامل پالایش و پخش دولت دهم ادامه می دهد: «از آن 65 میلیون لیتر بنزینی که تولید می کنیم نزدیک 30 میلیون لیترش ریفرمیت است. درصورتی که ریفرمیت پتروشیمی از نظر کیفیت به مراتب بالاتر است و آنلایز آن نیز موجود است.»
سالاری تمام این صحبت هایی که درباره آلوده بودن بنزین در دوره قبل زده می شود را سیاسی اعلام می کند: «اینکه سازمان محیط زیست یا بقیه سازمان ها درباره آلودگی بنزین صحبت و جریان سازی می کنند بدون مستندات است. کافی است نمونه برداری کنند دیگر این بازهای سیاسی را چرا راه می اندازند؟»
او در پایان می گوید کسانی که می گفتند بنزین آلوده است اشاره می کند و می گوید: «امروز هم آنطور که مشخص است به نوعی عقب نشینی کرده اند چون هیچگونه اطلاعاتی در زمینه آلوده بودن بنزین در اختیار ندارند و به تمام معنا تمام صحبت هایشان دروغ است. اول آمدند بحث کیفیت بنزین را مطرح کردند بعد از آنالیز متوجه شدند اینطور نیست. بعد از آن بحث قیمت را مطرح کردند که قیمت بنزین پتروشیمی ارزان تر از آن چیزی است که وارد می کنیم.»
مدیرعامل پالایش و پخش دولت دهم بنزینی که در حال حاضر وارد می شود را یورو2 می داند که به عنوان یورو4 وارد می شود: «درحال حاضر آن چیزی که به عنوان بنزین یورو4 وارد می کنند کیفیت اش از پالایشگاه هم بدتر است. بنزین به اسم یورو4 وارد می کنند اما در اصل یورو2 است. اینها را باید دستگاه های نظارتی و اداره استاندارد پاسخ بدهد. جای تاسف است یکسری مسئولان در حوزه های تخصصی مباحث سیاسی را مطرح می کنند در حالی که الان وضعیت بنزین به مراتب بدتر از دوره قبل است.»
نماینده مجلس: آلوده بودن بنزین مسجل است
کمالالدین پیرموذن، نماینده مجلس و عضو کمیسیون صنایع با بیان اینکه «بنزین پتروشیمی آلوده است» به عصر ایران می گوید: «آلوده بودن بنزین مسجل است. 80درصد آلودگی تهران و شهرهای صنعتی کشور ناشی از خودروهایی است که از این سوخت استفاده می کردند. سالانه حدود 4هزار نفر مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در سطح تهران و 7 شهر صنعتی کشور داشته ایم. افرادی که اجازه ساخت بنزین پتروشیمی را داده اند مسئول هستند و باید جواب بدهند.»
او در ادامه با اشاره به اینکه از دو طریق پیگیر این ماجرا هستند گفت: «از دو طرق پیگیر این موضوع هستیم. یکی از طریق دیوان محاسبات که دادستان دیوان راسا وارد عمل شده و دنبال اخذ مدارک، مستندات و آزمایش ها است و بعد از اعلام رای به قوه قضاییه ارجاع داده خواهدشد تا پرونده تکمیل شود. روش دوم از طریق فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار است.»
پیرموذن همچنین سخنان وزیر نفت احمدی نژاد را هم تکذیب می کند. مسعود میرکاظمی وزیر نفت دولت دهم و رئیس کمیسیون انرژی در گفتگویی به این موضوع اشاره کرده بود که «آنچه در گذشته و در دوره اصلاحات انجام شده استاندارد یورو 2 را ملاک میدانستند و مثلا «بنزن» را تا 4.5 درصد هم قبول داشتهاند و ابلاغیه این مطلب در کمیسیون وجود دارد و محیط زیست هم هیچ ایرادی نمیگرفته است. اگر این بازسازیها قبل از دولت قبل به خصوص در دوره اصلاحات انجام شده بود و به استاندارد یورو 2 اکتفا نمیکردند و بنزین محتوی 4.5 درصد «بنزن» و گوگرد 350 تا 400 ppm توزیع نمیکردند امروز فرآوردههای کشور کاملا پاک بود کمااینکه گازوئیل با 10 هزار ppm گوگرد تولید میشده و الان هم توزیع میشود.»
عضو کمیسیون صنایع با رد این موضوع می گوید: «بنزین یورو 2 یعنی بنزین آلوده و هیچ وقت حد استاندارد نبوده. در آن زمان آقایان قول داده بودند پالایشگاه را راه اندازی کنند که متاسفانه باید 6 پالایشگاه درست می کردند و این اتفاق رخ نداد و تنها توانسته بودند 17 میلیون لیتر بنزین یورو4 به شهرها بدهند در صورتی که نیاز به 70 میلیون لیتر در روز بود که 3-4 ماه پیش هم سازمان استاندارد بر این موضوع صحه گذاشت که فقط این مقدار می توانند تامین کنند.»
این نماینده مجلس در پایان می گوید: «هوای پاک حق مسلم شهروندان است. انسان توجیه را آفرید. آنها کوتاهی کردند و قانونا و شرعا مسئول هستند و باید جوابگو باشد.»
رئیس سابق استاندارد: آن زمان هم از حد استانداردپایین تر بود اما آلوده نبود!
مهدی پورهاشم، رئیس سابق استاندارد تهران که به خاطر اعلام آلوده بودن برخی از برنج های وادراتی در زمان ریاستش کنار گذاشته شد درباره آلوده بودن بنزین در دوران ریاستش به عصر ایران می گوید: «زمان آقای وزیری هامانه که وزیر نفت آن زمان بودند نیز بنزین ها را تست کرده بودیم و نامه محرمانه ای به او فرستاده شد که در آن نامه به این موضوع اشاره کرده بودیم از نظر میزان اکتان هم بنزین معمولی و هم سوپر زیر استاندارد تعریف شده همان زمان کشور بود. در آن زمان بنزین پتروشیمی نبود؛ اما همان بنزین های موجود نیز از استانداردهای آن زمان کمتر بود. با این وجود منظور از پایین بودن استاندارد این نبود که آنها آلوده است.»
وکلا: مسئولان شکایت نکردند ما شکایت کردیم
در میان اعلام آلودگی “بنزین پتروشیمی” توسط معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست، از آنجایی که هنوز هیچ کدام از سازمان های مربوطه اقدام قضایی صورت نداده اند سه تن از وکلای کشور دست به چنین کاری زده تا هر چه سریعتر دلایل آلوده بودن بنزین پتروشیمی، مشخص و درصورت مقصر بودن عاملان و مسئولان مجازات بر آنها اعمال شود.
پیمان حاج محمود عطار، مصطفی ترک همدانی و علیرضا دقیقی وکلایی هستند که دست به شکایت از میرکاظمی، وزیرنفت دولت احمدی نژاد زده اند.
پیمان حاج محمود عطار در گفتگو با عصر ایران درباره شکایت صورت گرفته شده می گوید: «موضوع شکایت به جهت تولید و پخش گسترده بنزین آلوده و سمی در سطح کشور و ایجاد خسارت های سنگین مالی، مادی و معنوی به کشور و مردم بوده است که در حال حاضر شکایت به دادسرای ویژه جرایم کارکنان دولت تحویل و ارجاع به شعبه 15 بازپرسی داده شده و قرار بر این است اگر مدارک ارائه شده کافی بود ایشان را احضار کنند و اگر کافی نبود از مراجع ذی صلاح از جمله سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت بهداشت درمورد صحت و سقم این شکایت استعلام کنند و اگر تایید شد موضوع مورد پیگیری قرار بگیرد.»
عطار ادامه می دهد: «متاسفانه در کشور ما مراکز اداری که متولی نظارت بر حسن اجرای قوانین هستند به وظایف خودشان عمل نمی کنند یا اگر عمل بکنند در زمان مناسب عمل نمی کنند. به عنوان نمونه سازمان حفاظت محیط زیست وظیفه اش نظارت بر عملکرد سایر دستگاه های اجرایی و دولتی است در جهت رعایت استانداردهای محیط زیستی که متاسفانه این کار انجام نمی شود. در قانون مجازات اسلامی قانون گذار تکلیف کرده است سازمان حفاظت محیط زیست چنانچه موارد خلاف استانداردهای زیست محیطی را مشاهده کرد باید سریعا اعلام کند و اقدامات قهریه انجام بدهد و اگر زورش نرسید از طریق اعلام جرم به مرجع قضایی از اقداماتی که باعث آلودگی هوا می شود جلوگیری کند.»
این وکیل پایه یک دادگستری با گلایه مندی از خانم ابتکار به خاطر اینکه اقدامی جز مصاحبه انجام نمی دهد می گوید: «خانم ابتکار به عنوان رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست صرفا به مصاحبه با رسانه ها بسنده کرده و می گوید این بنزین آلوده بوده و ادامه تولید و پخشش به زیان کشور است اما صرفا مصاحبه کردن وظیفه ایشان نیست این سازمان با این بودجه بسیار زیادی که از خزانه دولت دریافت می کند وظیفه اش نباید صرفا گزارش دادن باشد. لازم است با وزارت نفت مکاتباتی صورت می داد اگر پاسخ نمی گرفت باید به مرجع قضایی اعلام جرم می کرد به جای اینکه من و همکارانم اعلام جرم کنیم. این اعلام جرم وظیفه سازمان محیط زیست و وزارت بهداشت است که درمورد این موضوع پیگیری و سماجت کنند. باید با افرادی که در این چند سال دست به این اقدامات زده اند برخورد قانونی شود.»
پیمان عطار با اشاره به اینکه اگر دلایلی مبنی برآلوده بودن بنزین محکمه پسند باشد و مسئولان مربوط مجرم شناخته شوند دو حکم برای آنها وجود دارد که براساس میزان جرم می توان یکی از آنها را صادر کرد: « اگر جرم اعلام شود یکی از دو ماده ای که خواهم گفت بر روی آنها اعمال می شود یکی ماده 286 قانون مجازات اسلامی است که بحث فساد فی الارض را مطرح می کند و حکم آن اعدام است. اگر به صورت گسترده در سطح کشور ادامه پیدا می کرد و آلودگی در همه کشور پیچیده می شد این را می توان ملاک قرار داد که البته برخی از حقوق دان ها اعتقاد دارند چون این بنزین آلوده در کلان شهرها ایجاد بیماری های سرطانی کرده است و جان بسیاری گرفته شده می شود این جرم را فساد فی الارض تلقی کرد. ماده دیگر ماده 688 قانون تعزیرات است که تا یک سال حبس درنظر گرفته شده است.»
کارشناس محیط زیست: آلودگی بنزین مشخص بود
محمد درویش، کارشناس محیط زیست نیز با بیان اینکه قبل از اعلام آلوده بودن بنزین او در دوره قبل نیز از طریق چند یادداشت به این نکات اشاره کرده بود به عصر ایران می گوید: «براساس نتایج شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در سال 91 که توسط یوسف رشیدی منتشر شد یک نمونه از بنزین هایی که در کشور مصرف می شد را برای آزمایش به آلمان فرستادند. اکتان بنزین معمولی 83 و اکتان بنزین سوپر 95 بود درصورتی که حداقل اکتان باید 95 باشد و این میزان تنها در بنزین سوپر وجود داشت که فقط 2 درصد در کشور مصرف بنزین سوپر وجود دارد و 98 درصد از بنزینی استفاده می کنند که 12 واحد از حداقل اکتان استاندارد پایین تر است.»
او ادامه می دهد: «نکته دیگر در گزارش کنترل کیفیت آروماتیک بود که دست کم 2 تا 3 برابر استاندارد سوخت اعلام شد علی محمدشاعری، قائم مقام محیط زیست میزان ترکیبات سرطانزا را 5 برابر حدمجاز دانست؛ اما زیبنده، معاون وزیرنفت آن زمان گفت بنزین موجود درکشور در حد یورو4 و حتی یورو5 است. تا آن زمان تلکیف مشخص نشد تا اینکه معصومه ابتکار اعلام کرد که بنزین پتروشیمی آلوده و میزان آروماتیک 5برابر بیشتر از حد مجاز است. دکتر زنگنه نیز تایید کرد که بنزین پتروشیمی آلوده است.»
تعیین تکلیف آلودگی “بنزین پتروشیمی” در جلسه سه شنبه مجلس
در این میان از آنجایی که در پیگیری های مکرر با نمایندگان کمیسیون انرژی اکثر آنها از جمله جلیل جعفری بنه خلخال و حسین امیری خامکانی می گویند: «قرار است ماجرای بنزین آلوده در جلسه سه شنبه کمیسیون مطرح شود.» بنابراین پاسخگویی به سوالات درمورد بنزین آلوده را به بعد از جلسه سه شنبه و مشخص شدن نتایج آن موکول کرده اند. برای همین باید منتظر بمانیم تا ببینیم آیا جلسه سه شنبه به طور قطع مشخص خواهدشد که بنزین پتروشیمی آلوده است یا خیر.
اخبار اجتماعی – عصر ایران
اخبار مرتبط
طرح کلاسهای هزینهای روزهای پنجشنبه قابل اجرا است یانه؟
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید