قیمت نان و مردمی که دل نگران سفره هایشان هستند
نان یکی از مهمترین کالاهای اساسی و ضروری مردم است که با پرکشیدن بسیاری از اقلام از سفرهها، یکتنه به آن رنگ و بویی خاص بخشیده است. اهمیت نان از آنجا ویژهتر میشود که این روزها به یک غذای اصلی در سبد بعضی از خانوادهها تبدیل شده است و نوسان قیمت و کیفیت آن مستقیماً در زندگی این اقشار جامعه تأثیرگذار است.
به گزارش سلام دنا؛ با افزایش بیرویه قیمت نان چه قانونی و چه غیرقانونی، سریعاً بازتابش در جامعه با ایجاد نگرانی و موج پرسشوپاسخ مردم از همدیگر روبرو میشویم. برای کنترل شفاف و سیستماتیک عرضه نان و همچنین جلوگیری از فروش آزاد آرد و سایر تخلفاتی که دراین زمینه صورت میگرفت، توزیع نان توسط نانواییها به سیستم هوشمند تبدیل شد و نانواییها عرضه نان با گرفتن پول نقد را تعطیل کردند و کارتخوانهای هوشمند را جایگزین آن کردند. اما چرا هر چند وقت دوباره نان، قیمتش و تعداد و شرایط عرضهاش موضوع اخبار روز جامعه میشود.
مشاور وزیر اقتصاد دراین خصوص معتقداست که با تأیید تعیین میزان مصرف متعارف نان توسط سامانه هوشمند در پهنه کشوری برخی هیاهوهای اخیر از طرف معدود نانواییهایی است که تخلف میکنند و فروش نامتعارف دارند که سهمیه آرد آنها کم شده است.
هوشمندسازی فروش نان
سؤال اینجاست، آیا نانواییها میتوانند سرخود دست به افزایش قیمت نان بزنند؟ محمد جلال درباره حواشیای که اخیراً در حوزه فروش نان و اعتراض برخی نانواییها ایجاد شد، اظهار کرد: طرح هوشمندسازی فروش نان، یک زیرساخت برای شفافسازی زنجیره آرد و نان در کشور است. ما یک حلقه مفقوده در سالیان گذشته در کشور داشتیم که هیچ دادهای ناظر به اطلاعات مرتبط با تبدیل آرد به نان در کشور وجود نداشت. امروز ما این اطلاعات را در اختیار داریم و حدود ۲۰ ماه هست که از استقرار این سامانه در کشور میگذرد.
وی افزود: در این فرایند جزء اصول طراحی این است که ما مسئله یا ایدهای در خصوص آزادسازی قیمت نان نداریم، نکته دوم هم اینکه هیچ ایدهای در خصوص سهمیهبندی یا محدودهگذاری برای مصرف نان مردم هم نداریم، اما منطق خاصی بوده بعد از استقرار کارتخوانهای هوشمند از انتهای سال گذشته و اوایل امسال مبنی بر اینکه در فرایند اختصاص آرد یارانهای به نانوایان،
یارانه آرد
آرد نیز همچون برخی دیگر کالاهای اساس موردنیاز مردم به آن یارانه تعلق میگیرد. آرد یک کالایی است که حجم یارانه در آن بالاست و دولت مبتنی بر این زیرساخت تصمیم داشت که انحرافات مصارف آن را کاهش بدهد. سهم هزینهای آرد یارانهای نزدیک به ۹۵ درصد به عهده دولت است و صرفاً نانوایان ۵ درصد از هزینه تمامشده آرد را میپردازند. مشاور وزیر اقتصاد گفت: نظام تخصیص آرد یارانهای به نانوایان در سالیان گذشته یک عدد مشخص بوده است و در تعبیر نانوایان هم بعضاً کلمه سهمیه استفاده میشود به همین دلیل میگویند که “سهمیه نانوایی ما کم شده است”، یعنی این نگاه را دارند که “این سهم یک سهم ثابتی است فارغ از اینکه من چه عملکردی داشته باشم”.
جلال تصریح کرد: با استقرار سامانه هوشمندسازی این الگو تغییر کرده است. بعد از طرح هوشمندسازی ما ادبیاتی تحت عنوان “سهمیه نانوا” نداریم، “اجازه خرید آرد یارانهای” داریم که در سامانه یکپارچه کشوری همه نانوایان هر ۱۰ روز یکبار یا ۱۵ روز یکبار – بسته به استانی که در آن استقرار دارند – خرید انجام میدهند و هیچ مشکلی هم ندارد و فرایند پایداری هم دارد.
سامانه هوشمند پردازش نانواییها
مشاور وزیر اقتصاد گفت: برخی از نانوایان به هر دلیلی ممکن است بخواهند انگیزهای داشته باشند که تراکنشهای غیرواقعی و نامتعارفی ثبت کنند با این انگیزه که شاید آرد بیشتری به آنها اختصاص پیدا بکند، سامانه این تراکنشها را پردازش میکند، غیرواقعی یا واقعی بودن آنها را محاسبه میکند و مبتنی بر آن آرد اختصاص پیدا میکند.
وی با بیان اینکه “ما در لحظه تراکنش هیچ محدودیتی در تعداد فروش نان نداریم” اضافه کرد: اما قاعده برای نانوایان شفاف شده است و عرضه عمومی نان به مردم باید در حد عرف مصارف خانوار آن منطقه باشد، ۴ قرص نان هم تعبیر بسیار نادقیقی است، در نان لواش که نان سبکی است عرف مناطق عددهای بسیار بالاتری است؛ ولی در موضوع نان سنگک که نان بزرگتر و حجیم و وزینتری است تعدادش پایینتر است.
ورود اتاق اصناف به تعطیلی برخی نانواییها
با سهمیهبندی سیستماتیک و سامانه هوشمند عرضه نان و عدم آشنایی نانوایان که تا قبل از این شرایط بهصورت سنتی به پخت و عرضه نان میپرداختند، مشکلاتی نیز برای این قشر جامعه به وجود آمد. گنگ بودن برخی از مسائل برای نانواییها این موضوع را به ذهن آنها متبادر میکند که آیا ادامهدادن این شغل مقرون به بهصرفه است یا نه؟ و یا باید چارهای دیگراندیشید.
دبیرکل اتاق اصناف ایران میگوید: در شهرهای بزرگ هر نانوایی لواشی نیاز دارد که به طور روزانه ۱۰ کیسه آرد را نان کند، در غیر این صورت کسبوکار او توجیه اقتصادی ندارد.
محمود بنا نژاد دبیرکل اتاق اصناف ایران در خصوص سامانه نازنین و نیز بیان کرد: نانوایان ابهامات و مشکلاتی با سامانه نازنین و دارند که از سوی اتاق اصناف ایران، برای رفع این موارد اقدام کردهایم.
وی خاطرنشان کرد: اگرچه با هوشمندسازی و در نهایت توزیع عادلانه آرد موافق هستیم، اما نانوایان که قشر زحمتکش جامعه هستند مشکلات زیادی با سامانه نازنین و پیدا کردهاند و برای رفع آنها و کارایی بهتر باید از نظرات ذینفعان استفاده کرد.
وی افزود: با اجرای طرح هوشمندسازی توزیع آرد، انتظار داریم که نان باکیفیت و با قیمت مناسب به دست مردم برسد و همچنین نانوایان نیز بهعنوان یک واحد صنفی بتوانند از این شغل، امرارمعاش کنند و هزینههای زندگی خود را تأمین کنند.
نانوایی باید توجیه اقتصادی داشته باشد
دبیرکل اتاق اصناف ایران اظهار کرد: بررسیهای انجامشده نشان میدهد که در شهرهای بزرگ، هر نانوایی لواشی نیاز دارد که بهطور روزانه 10 کیسه آرد را نان کند در غیر این صورت، کسبوکار او توجیه اقتصادی ندارد، بنابراین باید نحوه توزیع آرد بهنحوی باشد که نانواییها تعطیل نشوند و نان باکیفیت به دست مردم برسد.
بنا نژاد تأکید کرد: نیاز امروز در زمینه تهیه و توزیع آرد و نان، این است که عملکرد سامانه نانینو شفاف شود، بهطور مثال نانوا میخواهد بداند که آیا محدودیتی در عرضه نان دارد و یا خیر و اگر قرار است طی عملکردی، مشوقهایی داشته باشد، یا تنبیهاتی برای او در نظر گرفته شود، شرایط آن چیست، منظور از فروش نامتعارف نان، دقیقاً چیست.
دبیرکل اتاق اصناف ایران ابراز کرد: از وزارت اقتصاد و دارایی و متولیان سامانه نانینو دعوت خواهیم کرد که در نشستی با اتحادیههای نانوایان به این ابهامات پاسخ دهند و حقوق مصرفکننده و نانوایان پایمال نشود.
هشدار وزارت جهاد کشاورزی به نانواییهای متخلف
چندی پیش خبر محدودیت عرضه نان در نانواییها نیز مزید بر علت شد تا دوباره مردم نگران نانشان شوند. اینکه در برخی از نانواییها فقط تعداد مشخصی نان عرضه میشود و مشتریان نمیتوانند نان بیشتری بخرند یا خرید نان فقط با یک کارتبانکی و دیگر حرفوحدیثهای حوزه نان و نانوایی که سریعاً در جامعه بازتاب خودش را میگذارد.
مدیرکل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی درمورد محدودیت عرضه نان گفت: توسط نهادها و مجموعههای دولتی هیچ محدودیتی برای خرید نان ابلاغ نشده و با هر واحد صنفی که با نصب شعارنوشته یا بنر به این امر مبادرت ورزد و اذهان عمومی را تشویش کند، برخورد قاطع میشود.
محدودیتی در تعداد خرید نان نداریم
مسعود امراللهی گفت: هیچ محدودیتی در تعداد خرید نان اعمال نشده است. این که گفته میشود با هر کارتبانکی فقط میتوان ۴ عدد نان خریداری کرد، کذب محض است و بدون شک با نانواییهای متخلف نیز برخورد خواهد شد. وی اضافه کرد: دستورالعمل فروش نان توسط اتحادیههای نانوایان وضع نشده است و سکوت این اتحادیه به معنای تایید این امر نیست.
در حوزه نان، آنچه هویداست که باتوجهبه درصد بالای یارانهای که در تولید و توزیع آن از طرف دولت پرداخت میشود، ناخودآگاه دچار آشفتهبازار نیز میشود و بالا و پایین قیمت و کیفیت و عرضه را تجربه میکند، تا متولی ای پیدا شود و پاسخگو باشد. اما مهمترین موضوع در جامعه و میان مردم،تأمین نان باکیفیت و دسترسی آسان با قیمت مناسب است؛ تا با وجود مشکلات اساسی اقتصادی، سفره مردم از این خالیتر نشود. نان طعم زندگی ایرانیان است و متولیان تلاش کنند قداست و طعم زندگی مردم همیشه گرم وتازه بماند.
انتهای پیام/ح
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید