علائم ابتلا به تب کریمه کنگو را بشناسیم/ راه های پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کونگو
تب ناگهانی، بدن درد، کوفتگی، ضعف، سردرد، درد شدید عضلات، بی اشتهایی، درد پشت حدقه چشم، ترس از نور، تهوع، استفراغ، گلو درد و دل درد از جمله علائم ابتلا به تب کریمه کنگو است.
متخصص عفونی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه وبویراحمد، گفت: تب ناگهانی، بدن درد، کوفتگی، ضعف، سردرد،درد شدید عضلات، بی اشتهایی، درد پشت حدقه چشم، ترس از نور، تهوع، استفراغ، گلو درد و دل درد از جمله علائم ابتلا به تب کریمه کنگو است.
به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی سلام دنا؛ دکتر گردآفرین نیکبخت علائم تب کریمه کنگو را به ۴ دوره کمون(نهفتگی)، بروز علائم یا دوره ی قبل از خونریزی، خونریزی و نقاهت تقسیم بندی کرد.
وی تصریح کرد: دوره ی کمون بیماری، بسته به راه ورود عامل بیماری متفاوت است؛ چنانچه ویروس از طریق گزش کنه وارد بدن شود، دوره ی کمون به طور متوسط یک تا سه روز و حداکثر ۹ روز است ولی اگر انتقال ویروس از طریق تماس با خون وترشحات باشد دوره کمون به طور متوسط ۵ تا ۶ روز و حداکثر ۱۳ روز طول می کشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان اظهار داشت: در دوره ی بروز علائم، شاهد نشانه هایی از قبیل تب بالا و ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی و اسکلتی، تهوع، استفراغ، سرگیجه، ترس از نور، درد شکم و کمر خواهیم بود.
وی در ادامه اظهار داشت: در مرحله ی خونریزی دهنده علائم به صورت ضایعات پوستی شروع شده و با لکه های خونریزی دهنده به صورت پتشیا(بروز خونریزی های زیرپوستی به شکل لکه های ارغوانی)، اکیکموزیس(کبودی) و نهایتا خونریزی واضح از بینی، دهان، مقعد، به صورت استفراغ و مدفوع خونی ظاهر می شود.
وی همچنین اضافه کرد: در مرحله ی خون ریزی ممکن است شاهد علائمی چون اختلالات رفتاری، بیقراری و درجاتی از کاهش سطح هوشیاری نیز باشیم.
روش تشخیص بیماری تب کریمه کنگو
این متخصص بیماری های عفونی، مهمترین راه تشخیص را انجام آزمایش خون بعد از مشکوک شدن به علائم بیماری دانست.
راه انتقال بیماری
وی با اشاره به اینکه مخازن اصلی این بیماری احشام به خصوص گاو، گوسفند، بز، خرگوش و شترمرغ هستند، افزود: کنه مهم ترین ناقل و یکی از مخازن این بیماری بوده که باعث انتقال بیماری از احشام به انسان می شود.
وی یادآور شد: گزش یا له کردن کنه مهم ترین عامل ابتلاء انسان به تب کریمه کنگو بوده؛ حال آنکه در ایران تماس با خون، ترشحات و لاشه احشام مبتلا به این بیماری عامل اصلی ابتلا به این بیماری شناخته شده است.
مشکلات ناشی از بیماری تب کریمه کونگو و راه های درمانی آن
متخصص بیماری های عفونی، دو نوع درمان دارویی و حمایتی را برای مبتلایان به تب کریمه کنگو ذکر کرد و گفت: تنها راه دارویی در بیماری تب کریمه کونگو ریباویرین است.
وی با بیان اینکه ریبا ویرین برای خانم های باردار و کودکان نیز استفاده می شود، ادامه داد: بهترین راه اثرگذاری این دارو تزریق وریدی است و چنانچه مجبور به استفاده از نوع خوراکی دارو باشیم، مشکلات گوارشی فرد بیمار، جذب دارو را کاهش می دهد.
دکتر نیکبخت با بیان اینکه اختلالات خونریزی دهنده به صورت انعقاد درون عروقی منتشر دیده می شود، تصریح کرد: نارسایی های کبد، کلیه و ریه عارضه ی این بیماری بوده و باعث ایجاد شوک و حتی مرگ در بیمار می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان، توجه به آسیب ارگان های کلیه، ریه و کبد را در این بیماران جدی دانست و گفت: نارسایی کلیه می تواند منجر به اختلال در تعادل آب، الکترولیت ها و در ادامه نیاز به دیالیز شود.
وی در ادامه اظهار داشت: عدم تغذیه مناسب در مبتلایان به تب کریمه کنگو می تواند به ضعف سیستم ایمنی بیانجامد و ممکن است فرد، نیازمند تغذیه ی وریدی شود.
وی با اشاره به اینکه بیماران ممکن است نیاز به بستری طولانی داشته و همچنین در معرض عفونت های ثانویه ی بیمارستانی نیز قرار بگیرند، اذعان کرد: چنانچه پیشگیری از ابتلا به عفونت در این بیماران مؤثر نبود، باید درمان لازم انجام گیرد.
راه های پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کونگو
متخصص بیماری های عفونی، در خصوص راه های بیشگیری از این بیماری گفت: بیمار مشکوک به تب کریمه کنگو باید ایزوله شود و با افراد خانواده و پرسنل بیمارستانی در تماس نباشد.
وی ادامه داد: کلیه وسایل بیمارستانی مانند ماسک، دستکش، روپوش، پیش بند، لولههای خون، سرنگهای استفاده شده و هر وسیلهای که با ترشحات بیمار درتماس بوده باید به روش صحیح دفع شود.
دکتر نیکبخت ادامه داد: سمپاشی منازل و اصطبلها جهت کاهش کنهها، مصرف مواد ضد عفونی کننده جهت گندزدایی توالتها، محیط آلوده به خون و ترشحات بیمار، از جمله راه های پیشگیری از این بیماری است.
وی با بیان اینکه دامداری از شغل های پرخطر برای ابتلا به تب کریمه کونگو است، افزود: دامداران باید توجه داشته باشند که لباس کار خود را مرتب تعویض و آن ها را از نظر وجود کنه بررسی کنند.
وی با اشاره به شیوع بیشتر تب کریمه کنگو در فصول بهار و تابستان و همچنین کوچ عشایر استان های همجوار به استان کهگیلویه و بویراحمد، گفت: استان ما باید آمادگی لازم برای بروز موارد احتمالی بیماری را داشته باشد.
دکتر نیکبخت در پاسخ به این سؤال که در صورت شیوع بیماری در استان چه باید کرد گفت: پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کونگو مؤثرتر از درمان است و در این راستا آموزش به دامداران در سطح وسیعی مانع از پیشرفت همه گیری بیماری خواهد شد.
متخصص عفونی دانشگاه علوم پزشکی استان در ادامه توصیه کرد: در زمان شیوع بیماری نباید از گوشت دام هایی که به صورت سنتی ذبح می شوند استفاده کرد.
دکتر نیکبخت افزود: دامداران باید اصول بهداشتی در رابطه با دام را رعایت، از ذبح غیر مجاز بپرهیزند و از مواد دافع حشرات بر روی بدن و لباس خود استفاده کرده و محیط زندگی خود و دام را سم پاشی نمایند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: گوشت های صنعتی با مهر دامپزشکی، ایمن ترین گوشت ها برای جلوگیری از ابتلا به تب کریمه کونگو هستند چرا که ۲۴ ساعت در دمای منفی یک تا ۴ درجه نگه داری می شوند و علاوه بر ویروس عامل این بیماری، باکتری عامل تب مالت نیز در این شرایط نگه داری، ازبین می روند.
انتهای پیام//پرنیان .م
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید