افزایش قیمت نان در مقابل کاهش کیفیت/سهمه های تشویقی و تنبیهی برای نانوایان
نان در سفره ایرانی ارزشی بالاتر از یک مخلوط ساده آرد،آب،نمک و در نهایت مقداری حرارت دارد،بلکه نمادی از برکت و جزوی از فرهنگ عامیانه مردم به خصوص در بافت های روستایی و عشایری است. به گزارش سلام دنا؛به رغم معنا و کاربرد جداگانه نان و نمک این دو کلمه در اغلب فرهنگ […]
نان در سفره ایرانی ارزشی بالاتر از یک مخلوط ساده آرد،آب،نمک و در نهایت مقداری حرارت دارد،بلکه نمادی از برکت و جزوی از فرهنگ عامیانه مردم به خصوص در بافت های روستایی و عشایری است.
به گزارش سلام دنا؛به رغم معنا و کاربرد جداگانه نان و نمک این دو کلمه در اغلب فرهنگ ها در کنار هم قرار گرفته اند، تقدس این دو کلمه در میان اقوام ایرانیان به حدی است که در سوگندها به نان و نمکی که باهم خورده اند یاد می نمایند.
بی توجهی به ارزش و اهمیت نان موجب دورریز این ماده غذایی در جامعه ما شده است ، که یکی از دلایل اصلی این اصراف، قیمت و کیفیت پایین آن بوده است.دولت های مختلف افزایش قیمت را به عنوان یکی از راهکار های جلوگیری از کاهش دور ریز این ماده غذایی موثر در سفره ایرانی اجرا کردند ولی کیفیت هرگز به جایگاه مطلوب خود نرسید.
افزایش قیمت نان اگر چه تا حدودی توانست از میزان دور ریز بخش زیادی از از نان جلوگیری کند و تا حدودی سرو صدای خریداران نان خشکی را در کوچه ها کمتر کند، اما بعد از چند مرحله افزایش ملایم قیمت نان هنوز بخش زیادی از آن دور ریخته می شود.
این موضوع در استان کهگیلویه و بویراحمد موجب سردر گمی مردم شده است زیرا آنها در پی افزایش قیمت نان انتظار افزایش کیفیت را داشتند که تاکنون این انتظار عملی نشده است.
کیفیت نان در یاسوج از نگاه شهروندان
یک شهروند یاسوجی با اشاره به پایین بودن کیفیت نان عرضه شده از سوی نانوایی های این شهر می گوید: نان هایی که در بیشتر نانوایی های این شهر عرضه می شود بخشی سوخته و بخشی ناپخته است.
محمود نظری افزود: به علت وزن کم چانه و نازک بودن نان بعد از چند دقیقه بیشتر حجم نان خشک شده و قابل استفاده نیست .
علی ملکی دیگر شهروند یاسوجی هم می گوید: با گران شدن بهای نان، برخی از نانوایان به سمت کم کردن وزن چانه ها و بی توجهی به کیفیت پیش رفته اند و برخی از آنان حتی نان را با استفاده از جوش شیرین پخت می کنند.
دخل و خرجمان با هم جور نمی شود
یکی از نانواداران شهر یاسوج در این زمینه گفت: با گران شدن آرد دیگر دخل و خرجمان به هم جور نمی شود و در برخی مواقع حتی قادر به پرداخت حقوث کارگران خود هم نیستیم.
وی می گوید: با هرکیسه آرد می توان 130 قرص نان بربری پخت کرد و این تعداد به هیچ وجه پاسخگوی شرایط موجود و هزینه های نانوایان نیست.
این نانوادار یاسوجی که حاظر نشد خود را معرفی کند، به طور غیر مستقیم به ما فهماند که برای جبران هزینه های خود مجبوریم وزن چانه های خود را کمتر کنیم.
کیفیت نام در استان ارتقاء می یابد
وی بیان کرد: در این راستا سهمیه نانوایی هایی که نان تولیدی آنها کیفیت مناسبی نداشته باشد قطع و به نانوایی های نمونه نیز سهمیه های تشویقی و اضافه پخت اعطا می شود.
دیودیده با اشاره به مصرف بالای نان در کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: برنامه تشویق نانوایی های نمونه در تمام شهرستان های استان اجرا می شود و این کار برای اولین بار از شهرستان بویراحمد آغاز شده است.
وی آموزش کادر اجرایی نانوایی ها، افزایش کیفیت آرد تولیدی، از رده خارج کردن دستگاه های فرسوده را از دیگر برنامه های این سازمان برای ارتقای کیفیت نان اعلام کرد.
70درصد نان استان باکیفیت است
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد افزود: بیش از70 درصد نانوایی های شهرستان بویراحمد نان با کیفیت تولید می کنند.
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: بیش از 10 گروه نظارت در حوزه آرد، نان و خبازی ها در کهگیلویه و بویراحمد فعالیت می کنند.
سالار حسین پور افزود: در 25 روز اخیر و پس از اجرای طرح ملی افزایش قیمت نان یک هزار و 200 مورد بازرسی از 570 نانوایی استان انجام شده که 49 نانوایی متخلف شناسایی و 52 میلیون ریال نیز جریمه نقدی شدند.
وی بیان کرد: در این مدت 54 تن از سهمیه آرد نانوایی های متخلف کهگیلویه و بویراحمد کسر و بین خبازی های عرضه کننده نان باکیفیت استان توزیع شده است.
یک مجتمع تولید نان در شهر یاسوج که مشتریان از کیفیت و کمیت نان تولیدیش ناراضی هستند می گوید: علت پایین بودن نان در این استان کیفیت پایین آرد تحویلی به نانوایی ها است، زیرا آرد تحویلی برای پخت نان لواش، مخلوطی از آرد ذرت وگندم نامناسب است که باعث می شود خمیر نان سست شده و در نهایت محصول نهایی نامرغوب باشد.
وی افزود: برای جدال با وضعیت فعلی و شرایط نامطلوب اقتصادی که در سطح نانوایی ها به وجود آمده است، مجبور هستیم نیروهای خود را تعدیل کنیم.
آرد نانوایی ها کیفیت مطلوب دارد
مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی کهگیلویه و بویراحمد در این زمینه گفت: آردی که بین نانوایی های این استان توزیع می شود دارای کیفیت مطلوب است.
سید علی صادق فروزنده افزود: وزن قانونی چانه خمیر 220 گرم است در حالی که این موضوع در بسیاری از نانوایی های کهگیلویه و بویراحمد رعایت نمی شود و نان با چانه 140 تا 150 گرمی تهیه و در اختیار مردم قرار می گیرد.
وی بیان کرد: نانوایی های کهگیلویه و بویراحمد از کارگران و به ویژه شاطران باتجربه تر استفاده کنند زیرا رعایت نشدن این موضوع در پایین بودن کیفیت نان در استان موثر است.
فروزنده با اشاره به وجود 570 باب نانوایی در کهگیلویه و بویراحمد، ابراز داشت: تا قبل از اجرای طرح ملی افزایش قیمت نان روزانه حدود یک هزار و 700 تن آرد یارانه ای بین 106 باب نانوایی شهرستان بویراحمد توزیع می شد ولی هم اکنون این میزان آرد بین 280 نانوایی بویراحمد توزیع می شود و همین امر موجب کاهش سهمیه آرد یارانه ای نانوایی های این شهرستان شده است.
منبع: ایرنا
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید