همه آنچه باید درباره آلرژی های غذایی بدانیم
وی تصریح کرد: علائم آلرژی به مواد غذایی غالبا شبیه به هم و شامل ضایعات پوستی مانند کهیر، خارش و قرمزی و همچنین علائم تنفسی و گاهی شوک هستند.
فوق تخصص آسم و آلرژی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز در تعریف آلرژی می گوید: پاسخ های نابه جای سیستم ایمنی به غذاهایی که به طور معمول برای سایر افراد ایجاد حساسیت نمی کنند را آلرژی غذایی می گویند؛ به طوری که سیستم ایمنی آن ماده ی غذایی را به عنوان دشمن شناخته و علیه آن آنتی بادی می سازد.
ایجاد آلرژی بر اثر گرده ی گل ها
دکتر سید حسام الدین نبوی زاده با بیان اینکه آلرژی می تواند بر اثر مواد دارویی و گرده ی گل ها نیز ایجاد شود، افزود: آلرژن یا ماده حساسیت زا می تواند بلافاصله پس از ورود به بدن با تحریک سیستم ایمنی، ضایعات پوستی ایجاد نماید که گاهی به تنگی نفس و مرگ نیز منجر می شود.
علائم آلرژی غذایی
وی تصریح کرد: علائم آلرژی به مواد غذایی غالبا شبیه به هم و شامل ضایعات پوستی مانند کهیر، خارش و قرمزی و همچنین علائم تنفسی و گاهی شوک هستند.
دکتر نبوی زاده ادامه داد: حساسیت به غذاهای مختلف علائم مشترکی دارند که اگر خفیف باشد، علائم پوستی و اگر شدید باشد علائم تنفسی مانند خس خس سینه را در پی دارد شود و اگر خیلی شدید باشد منجر به کلاپس قلبی یا شوک آنافیلاکسی می شود.
وی یادآور شد: برای تشخیص نوع غذای حاوی ماده آلرژن باید سابقه غذایی فرد پرسیده شود.
مواد غذایی آلرژی زا
فوق تخصص آسم و آلرژی اظهار داشت: مواد غذایی آلرژی زا شامل لبنیات، غلات، مرکبات، حبوبات و گوشت های مختلف مانند غذاهای دریایی می شوند.وی عنوان کرد: آلرژی های غذایی در کودکان بیشتر از بزرگسالان بروز می دهد به گونه ای که ۶ درصد کودکان و ۴ درصد بزرگسالان با این بیماری درگیر هستند.
دکتر نبوی زاده ابراز داشت: آلرژی نسبت به شیر گاو و فراورده های آن در تعداد زیادی ازکودکان دیده می شود که سبب ایجاد ناخوشی در آن ها می شود و گاهی با مشاهده خون در مدفوع همراه است.وی با بیان اینکه بعضی از مادران شیرده که به سبب حساسیت فرزندان خود نمی توانند از شیر گاو استفاده کنند، اظهار داشت:با توجه به اینکه بدن آن ها تامین کننده کلسیم شیر خوار است، توصیه می کنیم مادران جهت تامین کلسیم مورد نیاز بدن خود از دی گر منابع حاوی کلسیم و یا مکمل های کلسیمی استفاده نمایند تا از ایجاد عارضه پوکی استخوان جلوگیری کنند.
محدودیت تزریق واکسن، به دلیل آلرژی به تخم مرغ
دکتر نبوی زاده با بیان اینکه یکی از شایع ترین انواع آلرژی های غذایی در کودکان آلرژی به تخم مرغ است، بیان کرد: در موارد خفیف این نوع از آلرژی، عوارض پوستی همچون قرمزی در ناحیه گونه ها ایجاد می شود.
وی در ادامه تصریح کرد: در موارد شدیدتر، آلرژی نسبت به تخم مرغ عوارض تنفسی ایجاد می کند، به همین جهت باید برچسب های موادغذایی خوانده شوند تا از حضور یا عدم حضور تخم مرغ در ترکیب آن ها مطمئن شوید.
فوق تخصص آسم و آلرژی یادآور شد: افرادی که نسبت به تخم مرغ حساسیت دارند نسبت به تزریق برخی از واکسن ها مانند تب زرد و هاری محدودیت جدی دارند و در خصوص تزریق واکسن سرخک نیز باید احتیاط لازم صورت گیرد، چرا که ویروس این بیماری ها را در تخم اردک پرورش می دهند و ممکن است بعضی از ترکیبات تخم اردک به واکسن مورد نظر نفوذ کند.دکتر نبوی زاده اظهار داشت: محدودیت تزریق واکسن در سایر آلرژی های غذایی به شدت حساسیت به تخم مرغ نیست که البته به نوع آلرژی نیز بستگی دارد با این حال از درجه اهمیت کمتری برخوردار است و این محدودیت در تزریق واکسن به محیط کشت عامل آن بیماری بستگی دارد مانند محیط های جیوه ای و ژلاتینی و گاهی ناشی از مودی است که در واکسن ها استفاده می شود.
میزان ماندگاری آلرژی
وی درخصوص میزان ماندگاری آلرژی در طول عمر گفت: معمولا حساسیت نسبت به شیر یا تخم مرغ تا حدود یک سالگی از بین می رود اما آلرژی نسبت به ماهی و میگو و دانه هایی مانند بادام زمینی تا مدت زیادی و گاه تا پایان عمر باقی می ماند.
تشخیص آلرژی
دکتر نبوی زاده عنوان کرد: تشخیص آلرژی، گاه با انجام یک تست پوستی مشخص می شود و گاهی لازم است فرد مصرف یک نوع ماده غذایی را به مدت چند هفته کنار بگذارد و زیر نظر پزشک متخصص شروع به مصرف آن ماه غذایی کند تا بعد از بررسی علائم فرد، مشخص شود که آیا نسبت به آن ماده حساسیت وجود دارد یا خیر.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه تاکید کرد: در مواردی که فرد سابقه آلرژی در خانواده ندارد، انجام تست های تشخیصی توصیه نمی شود و والدین بهتر است در شروع تغذیه تکمیلی از غذاهایی که کمتر آلرژی زا هستند استفاده کنند.
غذاهای تحریک کننده را با غذاهای آلرژی زا اشتباه نگیرید
دکتر نبوی زاده با بیان اینکه گاهی بعضی از غذاها مانند بادمجان و همچنین بعضی از ادویه می توانند به عنوان تحریک کننده عمل نموده و تظاهرات خفیف پوستی را نشان بدهند که این امر گاهی با آلرژی غذایی اشتباه گرفته می شود و بدون درگیری سیستم ایمنی این علائم بروز پیدا می کنند، گفت: این در حالی است که مهم ترین مشخصه آلرژی، تحریک سیستم ایمنی است؛ برای مثال کسانی می گویند نسبت به عطر حساسیت دارند در حالی که طبق تعریف ارائه شده این موارد جز آلرژی زا محسوب نمی شوند.
دکتر نبوی زاده بیان کرد: شیوع آلرژی در انواع موادغذایی، دارویی و حساسیت نسبت به گرده در کل کشور به صورت یکسان است، اماگاهی در بعضی فصل های خاص که میزان گرده ها، آلودگی ها و گرد و خاک ها بیشتر می شوند، آلرژی ها خود را بیشتر نشان می دهند و آمار آلرژی در آن مقطع زمانی افزایش می یابد.
وی اظهار داشت: میوه هایی که از لحاظ ساختاری به گرده های پراکنده در فضا شبیه هستند نیز می توانند پاسخ های آلرژیک ایجاد کنند.
فوق تخصص آسم و آلرژی توصیه کرد: افرادی که نسبت به نیش زنبور حساسیت دارند و یا آلرژی های شدید از این دسته دارند، می توانند از نوع آماده ی تزریق آمپول اپی نفرین استفاده نمایند تا از پیشرفت علائم جلوگیری نمایند.مسئول بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی شیراز، یادآور شد: شیر مادر بهترین غذایی است که می تواند از بروز آلرژی ها در نوزادان جلوگیری کند اما چنان که مشکلی وجود داشت از شیر های کم آلرژی که در بازار وجود دارد می توان با نظر پزشک متخصص آسم و آلرژی استفاده کرد.
فاویسم جزو آلرژی ها نیست
دکتر نبوی زاده بیان کرد: بیماری های مانند فاویسم که در آن غذاهای حاوی اکسیدان ها مانند باقلا مشکل ساز می شوند و همچنین عدم تحمل قند شیر که به دلیل نقص آنزیمی اتفاق می افتند، جزو آلرژی ها محسوب نمی شوند و نباید با این بیماری ها اشتباه گرفته شوند.مسئول بیماری های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی شیراز عنوان کرد: غذایی تحت عنوان غذای ضد آلرژی وجود ندارد و بدین گونه نیست که استفاده از نوع خاصی از غذاها سبب از بین رفتن بیماری یا کاهش علائم آلرژی شود، آنچه در این زمینه اهمیت دارد شناسایی دقیق آلرژن برای مقابله با آن است.
آلرژی قابل پیشرفت است
وی با بیان اینکه آلرژی بیماری قابل پیشرفتی است و اگر کنترل نشود علائم آن شدیدتر می شود، خاطرنشان کرد: پیشرفت این بیماری از آلرژی غذایی شروع می شود و اگر کنترل نشود به آلرژی بینی و در نهایت آلرژی تنفسی می انجامد؛بنابراین باید جلوی آلرژی ها را از ابتدا گرفت.
وی با اشاره به آلرژی هایی مانند آلرژی های تنفسی و پولیپ بیان کرد: اگر به ماده ی ویژه ای آلرژی وجود داشت باید واکسن های خاصی برای آن تزریق شود چرا که اگر فرد نتواند از آلرژن هادوری کند باید واکسن درمانی کنند تا در حدی بتوانند ماده آلرژی زا را تحمل کنند.وی در پایان اظهار داشت: افراد مبتلا به آلرژی نباید از دارو ها هراس داشته باشند، چراکه دارو برای جلوگیری از پیشرفت علائم بیماری به بیمار داده می شود.
انتهای پیام/ پ.م
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید