برای جذب دانشجویان پزشکی بومی در حال تحصیل، ظرفیت سازی کنیم
بخش دیگر؛ پزشکان عزیزی است که شخصیت های شناخته شده در سطح کشور هستند. اینها را هم می خواهیم با اجرای این برنامه ها به مردم منطقه شناسانده شوند و عملا تشویقی برای نسل جوان باشند که بدانند با تلاش و فعالیت می توانند در رشته های مختلف از جمله پزشکی به چهره های شاخص کشوری و حتی بین المللی تبدیل شوند.
گفت و گو با دکتر سید بصیر هاشمی، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دبیر کارگروه مشورتی بهداشت و درمان استان کهگیلویه و بویراحمد را در آخرین روزهای سال گذشته و در بیمارستان خلیلی شیراز، حدود ساعت 20 شب انجام دادیم.
مصاحبه ای که نزدیک به دو ساعت طول کشید. دلیل اینکه این مصاحبه را با این تاخیر زیاد منتشر کردیم، به خاطر هفته سلامت و نزدیکی زمان برگزاری جلسه شورای مشورتی بهداشت و درمان در شیراز بود که قرار است شنبه 23 فروردین ساعت 21 و 30 دقیقه شب برگزار شود.
دکتر هاشمی، از سادات شاه قاسمی، متولد سال 1341 در روستای محمد آباد منطقه سررود بویراحمد است. پدرش سید ابوالقاسم هاشمی، از اولین معلم های تعلمیات عشایری بود، دوران ابتدایی را در کنار پدر گذراند و هم زمان با درس خواندن به کارهای خانواده نیز کمک رسانی می کرد.
برای ادامه تحصیل و ورود به دوره راهنمایی به یاسوج آمد؛ دوره راهنمایی و سه سال دبیرستان را در یاسوج و رشته ریاضی و فیزیک گذراند.
پس از انقلاب و به خاطر تعطیلی دبیرستان یاسوج برای ادامه تحصیل به شیرار رفت و نفر دوم رشته ریاضی دبیرستان نمازی شد. دکتر هاشمی خود را برای دانشگاه آمده می کرد که انقلاب فرهنگی اتفاق افتاد و به همین علت مدتی دانشگاه ها تعطیل شدند.
برگشت به استان و فعالیت های وی در ارگان های انقلابی از جمله جهاد سازندگی برایش فرصتی حاصل نمود تا دیدگاه وی نسبت به رشته اش تغییر کند. آن زمان کمبود پزشک به شدت در استان و کشور احساس می شد و جرقه ای گردیدبرای انتخاب رشته پزشکی.
از این فرصت استفاده کرده و به صورت متفرقه رشته علوم تجربی خواند و نفر اول یاسوج شد!
در کنکور همین رشته را امتحان داد و در سال 1362 موفق شد، در رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز پذیرفته شود.
در سال 69 مدرک پزشکی عمومی خود را اخذ نمود. بعد از فارغ التحصیلی مجدد به استان برگشت و با صلاحدید رئیس وقت دانشگاه، به عنوان پزشک عمومی به باشت رفته و درمانگاه باشت را به کمک همکارانش راه اندازی نمود.
پس از یک سال (سال 1371)به عنوان رئیس بیمارستان شهید رجایی در گچساران ادامه خدمت داد.
دکتر هاشمی در همان سال در رشته دستیاری تخصصص گوش، حلق و بینی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز پذیرفته و در هر چهار سال نیز نفر اول رشته خود شد.
پس از آن در امتحان “بورد” شرکت و نفر اول بورد شیراز شد. گروه گوش و حلق بینی با توجه به استعداد و توانایی هایش تقاضای هیات علمی شدن وی را ارائه کردند که با موافقت دانشگاه، دکتر سید بصیر هاشمی در سال 76 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز به عنوان عضو هیات علمی آغاز به کار کرد.
چند سال بعد، دوره فلوشیپ را در آلمان گذراند و چون رشته کاشت حلزون شنوایی تازه تاسیس بود و در جنوب کشور نیز مرکزی نبود، مجوزهای لازم را گرفته، در سال 82 دوره کاشت حلزون شنوایی را گذراند و اولین کاشت حلزون شنوایی جنوب کشور را در بهمن 82 و در شیراز با موفقیت انجام داد.
رئیس مرکز کاشت حلزون شنوایی فارس، عضو هیات ممتحنه بورد تخصصی رشته گوش و حلق و بینی،عضو شورایعالی کاشت حلزون شنوایی کشور،5 سال مدیر گروه رشته گوش و حلق بینی، 7 سال رئیس بیمارستان خلیلی شیراز و هم اکنون نیز معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شیراز از جمله سوابق مدیریتی وی است.
استان کهگیلویه و بویراحمد، شاید از معدود استان های کشور باشد که اکثر فرزندان تحصیلکرده آن به دلایل مختلف ترجیح می دهند” توشه سفر” برداشته و “خاک مادری” خود را ترک کنند تا در سایر نقاط کشور به خدمت مشغول شوند.
نکته جالب این “جدایی از استان” پیشرفت قابل توجه آنان است. پیشرفتی که گاهی اوقات باعث فراموشی شده و کمتر به فکر برگشت و ادامه خدمت در این استان به ذهنشان خطور می کند.
مردم و رسانه ها هم تلاش چندانی نکردند دلایل این نوع “رفتار هوشمندانه قشر تحصیلکرده استان” را جویا شوند؛ در این مجموعه گزارش که اولین مورد آن را مشاهده می کنید؛ تلاش کریم رو در رو با پزشکان متخصص حوزه بهداشت و درمان استان مشغول به خدمت در خارج از کهگیلویه و بویراحمد به گفت و گو بنشینیم و از گذشته، دغدغه ها و برنامه هایشان بپرسیم و بنویسم.
حرف های دکتر هاشمی برایمان جالب توجه بود. صحبت های سنجیده ای که مشوق ما شد برای ادامه این گزارش و مصاحبه ها؛ بالاخص آنجا که قشر “جوان و تحصیلکرده” هم استانی را خطاب کلام خود قرار می دهد و هم چنین از دغدغه و دل مشغولی هایش برای توسعه خدمات سلامت در کهگیلویه و بویراحمد و تاکید بر اینکه قریب به50دانشجوی دستیاری تخصصی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز هم ولایتی های وی است و این نوید آینده ای روشن را می دهد.
و نکته آخر اینکه، اگر دوستان برای مصاحبه با فرد خاصی از تحصیلکرده های ماندگار پزشکی استان، پیشنهادی دارند ارائه دهند.
دبیرکارگروه مشورتی بهداشت و درمان استان کهگیلویه و بویراحمد، از دیگر دلایلی بود که اولین مصاحبه این گروه را با وی آغاز کردیم. قرار ما هم در بیمارستان “خلیلی” بود.
دکتر سید بصیر هاشمی در ابتدای گفت و گو با یادآوری گذشته می گوید: از زمانی که در شهری خارج از استان تحصیلات خود را شروع کردیم، تلاشمان بر این بود که ارتباط خود را با مردم هم استانی حفظ کنیم؛ این ارتباط هم اکنون نیز وجود دارد. البته قبل از این نیز از دوستان می خواستیم که به منطقه برگردند و در مواردی که لازم است و می توانند به مردم کمک کنند.
وی با بیان اینکه البته به صورت تدریجی و به مروز زمان که تعداد پزشکان و دانشجویان پزشکی و دستیاری تخصص در شیراز بیشتر از قبل شد، این نیاز بیشتر احساس شد، افزود: به همین خاطر یک سری جلساتی را از چند سال قبل شروع کریم که جمع بندی آن تشکیل جلسه ای بزرگ با حضور حضرت آیت اله ملک حسینی، استاندار محترم، رئیس دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد و تعداد زیادی از پزشکان مطرح خارج از استان در شیراز بود تا مسائل و مشکلات مربوط به منطقه را بررسی و تصمیم گیری کنیم که این جمع پزشکان چه کمکی می توانند به حوزه بهداشت و درمان استان خود داشته باشند.
مراجعه تعداد زیادی از مردم استان برای درمان به شیراز و استان های همجوار
وی ادامه داد: در کهگیلویه و بویراحمد متاسفانه تعداد زیادی از افراد بیمار جهت درمان به خارج از استان مراجعه می کنند و عمده این افراد به استان فارس و شهر شیراز مراجعه می کنند.این مراجعه هزینه زیادی برای بیماران به بار می آورد.
دکتر هاشمی افزود: بنابراین بار زیادی از درمان استان به دوش استان های همجوار گذاشته شده که به همین خاطر برداشت ما این است باید به گونه ای برنامه ریزی شود تا پزشکان متخصص بومی به استان سفر کرده و به رفع مشکلات درمانی مردم هم استانی خود کمک کنند.
وی یادآور شد: بخش دیگر؛ پزشکان عزیزی است که شخصیت های شناخته شده در سطح کشور هستند. اینها را هم می خواهیم با اجرای این برنامه ها به مردم منطقه شناسانده شوند و عملا تشویقی برای نسل جوان باشند که بدانند با تلاش و فعالیت می توانند در رشته های مختلف از جمله پزشکی به چهره های شاخص کشوری و حتی بین المللی تبدیل شوند.
وی تاکید کرد: به همین خاطر این جلسات را تشکیل دادیم و در جمع بندی صحبت های دوستان، قرار گذاشتیم که “کارگروه مشورتی بهداشت و درمان” با توجه به همجواری شیراز با مرکز استان و تعداد زیاد پزشکان بومی استان مستقر در این شهر، تشکیل تا با مشخص شدن راه حل هایی بتوان به استان کمک کرد.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پاسخ به این سوال که به راه حل هایی مشخصی هم رسیده اید؟ گفت:بله. تقویت بیمارستان های آموزشی و دولتی در شهرهای استان، کمک به تقویت سرمایه گذاری بخش خصوصی به نحوی که در هر یک از شهرهای استان شاهد راه اندازی یک بیمارستان خصوصی باشیم از جمله آنان است.
دکتر هاشمی افزود: موضوع دیگر که مورد توجه ماست، استفاده از ظرفیت و اختیارات هیات امنای دانشگاه، بالاخص در زمینه راه اندازی بخش های ویژه است که با هماهنگی که با رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان داشته ایم، مقرر شد این موضوع در دستور کار ایشان قرار گیرد.
وی به استفاده از ظرفیت خیرین سلامت نیز اشاره نمود و تاکید کرد: این تجربه موفق را در استان فارس به خوبی شاهد هستیم؛ بنابراین تلاش ما این است که با همکاری دوستان، خیرین خارج از استان و یا داخل استان را جذب کنیم که در این زمینه به ما یاری برسانند.
اظهارنظرهای غیر کارشناسانه در حوزه سلامت استان فراوان است
دکتر هاشمی هم چنین گفت: البته بحث فرهنگی هم در این میان مهم است؛ متاسفانه در استان ما همه در بخش بهداشت و درمان دخالت می کنند و گهگاهی شاهد اظهارنظرهای عجیبی هم هستیم!. دخالت و تصمیم های نابجا کمکی به توسعه بهداشت و درمان استان نمی کند. در این بخش روحانیت معزز و ائمه محترم جمعه می توانند کمک شایان توجهی به حل این مشکل کنند.
وی با بیان اینکه با این اهداف و رویکرد این “کارگروه مشورتی” راه اندازی شد، موضوع دیگری را هم یادآوری و تصریح کرد: در تلاش هستیم پزشکان و جراح های بومی خارج از استان را شناسایی و با آنان ارتباط برقرار کرده تا به صورت نمادین در استان ارائه خدمت نمایند و علاقه و عشق خود را به استان نشان دهند تا جوانان بدانند فعالیت خارج از کهگیلویه و بویراحمد به معنی قطع ارتباط آنان با استان نیست.
گردهمایی بزرگ متخصصین و تحصیلکردگان پزشکی استان برگزار شود
وی با ارائه پیشنهادی افزود: پیشنهاد ما این است که استانداری و دانشگاه علوم پزشکی هر شش ماه یک بار و یا سالی یک بار، گردهمایی بزرگی با حضور متخصصین خارج از استان تشکیل داده تا مشکلات و نیازهای استان را از نزدیک ببینند؛ این مساله می تواند زمینه ساز همیاری و کمک بیشتر آنان به سلامت مردم کهگیلویه و بویراحمد شود.
برای جذب دانشجویان علوم پزشکی بومی در حال تحصیل، ظرفیت سازی کنیم/ قریب به 50 دانشجوی دستیار تخصصی در شیراز مشغول به تحصیل هستند
استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه دانشجویان بومی در حال تحصیل در رشته های دستیاری تخصص و علوم پزشکی در کشور بسیار زیاد هستند، عنوان کرد: به عنوان مثال در شیراز قریب به 50 دانشجوی دستیار تخصصی بومی در حال تحصیل داریم و ضرورت دارد مسئولین استان در فکر ظرفیت سازی برای جذب این تعداد متخصص باشند.
دکتر هاشمی تاکید کرد: ما الان از کمبود پزشک و متخصص در استانمان می نالیم در حالی که در آینده نزدیک با جذب این تعداد می توانیم شاهد توسعه و بالندگی پزشکی استان باشیم؛ به شرطی که شرایط مناسب جهت جذب آنان را نیز در برنامه و اولویت کار قرار دهیم.
وی در پایان این گفت و گو به نسل جوان هم استانی توصیه کرد که با امیدواری و با پشتکار فراوان مسئولیت خود که همان درس خواندن و کسب علم است را ادامه دهند تا جوانان موفقی در رشته های مختلف بالاخص گروه پزشکی شوند و در نهایت نیز تاکید کرد: به اندازه ای تلاش کنید که موفق به کسب جوایز ارزشمند و بزرگ علمی از جمله جایزه نوبل شوید.
به گزارش ” سلام دنا” تاکنون دو جلسه از جلسات کارگروه مشورتی بهداشت و درمان استان کهگیلویه و بویراحمد در شیراز تشکیل شد و قرار ات 23 فروردین با حضور حضرت آیت اله ملک حسینی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان و جمعی از پزشکان بومی کهگیلویه و بویراحمد در شیراز برگزار شود.
* گفت و گو کننده: مالک مجیدی – روزنامه نگار و مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی استان
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید