خطر جیرهبندی آب پشت در خانهها
اخباراجتماعی – خطر جیرهبندی آب پشت در خانهها قدمت هزارساله قنات در ایران و بهرهبرداری اصولی منابع آب زیرزمین در کشاورزی ایرانزمین موجب شده تا این میراث گرانبها، به نام ایران ثبت جهانی شود. این خبر نشان داد که استفاده از الگوی منطقی مصرف در میان ایرانیان از گذشته مطرح بوده اما در عصر کنونی […]
اخباراجتماعی – خطر جیرهبندی آب پشت در خانهها
قدمت هزارساله قنات در ایران و بهرهبرداری اصولی منابع آب زیرزمین در کشاورزی ایرانزمین موجب شده تا این میراث گرانبها، به نام ایران ثبت جهانی شود. این خبر نشان داد که استفاده از الگوی منطقی مصرف در میان ایرانیان از گذشته مطرح بوده اما در عصر کنونی این موضوع به فراموشی سپرده شده است؛ چراکه مقایسه آن شرایط با وضع فعلی مصرف آب در کشورمان بسیار ملالآور است.
زمانی که به ذخایر ضعیف آبی و افت ۵درصدی آب ورودی به سدهای کشورمان مینگریم، درمییابیم که اگر بهزودی از خواب غفلت بیدار نشویم، باید تابستان و پاییز خشکی را انتظار بکشیم. زیرا در نبود فرهنگ منطقی مصرف آب (میان مردم) و هدر دادن آب (در بخش کشاورزی) مشکلات را دوچندان کرده است. به واقع انگار برخی تا زمانی که آب پاک و آشامیدنی از شیرهای خانهشان جاری باشد، وخامت اوضاع را درک نمیکنند. اتفاقی که چند روز پیش در کرج تا پشت در خانههای غربنشینان پایتخت رفت و با اقدامات دقیقه نودی آب و فاضلاب این استان به خیر گذشت.
جیرهبندی آب پشت در خانه کرجیها
اختلال ایجادشده در مسیر هدایت آب سد طالقان به بخش مرکزی کرج موجب شد تا مسئولان در اولین اقدام و پیش از تلاش برای مهار مشکل، اطلاعرسانی درخصوص جیرهبندی و قطعی آب را رسانهای کنند. اما با وجود این تلاشهای شبانهروزی برای رفع این مشکل از سمت آب و فاضلاب استان کرج موجب شد تا کرجیها همچنان جیرهبندی را تجربه نکنند.
در این خصوص محمد خليلي مدير دفتر روابطعمومي و امور بينالملل شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور با تکذیب خبر برخی رسانهها مبنی بر جیرهبندی آب کرج، در گفتوگو با «شهروند» گفت: مشکل اصلی در بحث جیرهبندی آب کرج، موضوع کاهش برداشت از آب سد طالقان بود که به دلیل خرابی در ایستگاه پمپاژ یکی از خطوط انتقالی (که ۷۰ کیلومتر طول داشت) بروز کرد.
او ادامه داد: این اتفاق با اقدام سریع و جدی مسئولان آب و فاضلاب استان البرز پیگیری شد و جبران این میزان آب مشکل جیرهبندی حل شد. وی اضافه کرد: عواملی نظیر کاهش سطح آبهای زیرزمینی و جوابگو نبودن منابع آبی در منطقه کرج که با رشد بالای جمعیت در این منطقه همزمان شده است، موجب شده تا البرز به خطر کمآبی و جیرهبندی آن نزدیک شود.
خلیلی با اشاره به تداوم خشکسالی و مشکلات بهوجودآمده ناشی از این اتفاق گفت: سطح آبهای زیرزمینی به میزان زیادی کاهش پیدا کرده است که و اگر در اتفاقی نظیر مشکل پیشآمده در کرج تدابیر صحیحی اتخاذ نمیشد، قطعا جیرهبندی در بخش مرکزی استان البرز رخ میداد چرا که سد طالقان ۱۱۰۰ لیتر آب را در هر ثانیه برای کرج وارد مدار میکند که با ایجاد اختلال در این مسیر آبرسانی مشکلات زیادی ایجاد شد و حتی خبررسانی هم درخصوص جیرهبندی آب در این منطقه انجام شده بود تا مردم آمادگی لازم را داشته باشند، اما اینبار با یک اقدام عاجل مشکل برطرف شد.
اخبار جیرهبندی آب اسیر معذوریتها
اما در بررسی این ماجرا، باید گفت که موضوع اختلال در توزیع منابع آبی امری ناگزیر است؛ زیرا تعادل در مصرف و توجه به منابع محدود آبی امری است که از یک جامه درحال توسعه به شدت انتظار میرود. اما حال که زمزمههای جیرهبندی آب با تأیید و تکذیبهای ناگهانی همراه شده است باید به صورت جدی فکری در این خصوص کرد تا مشکل کاهش متوسط ۵درصدی بارش به نوعی با مصرف صحیح مردم جبران شود.
با وجود تأیید و تکذیبهای متوالی در ماجرای جیرهبندی آب که از سوی معاونتی تأیید میشود و از سوی معاونت دیگری تکذیب میشود، تنها میتوان به این نکته رسید که عبور از خط قرمز اعلامی رئیسجمهوری باعث شده تا جیرهبندی اعلامی تکذیب شود. زیرا اگر رئیسجمهوری جیرهبندی آب را خط قرمز اعلام نمیکرد باید خبری را که شاهین پاکروح، معاون هماهنگی و پشتیبانی شرکت مهندسی آب و فاضلاب در اردبیل اعلام کرده بود خبری قطعی میدانستیم.
او به خبرنگاران گفته بود که خطر جیرهبندی آب در ۱۲ کلانشهر کشور وجود دارد و در تعدادی از آنها جیرهبندی آغاز شده است. این مقام مسئول روز چهارشنبه در حاشیه معارفه مدیرعامل آبفای روستایی استان اردبیل افزوده بود: این اقدام به دنبال بروز خشکسالی، کاهش بارندگی و بحران کمآبی در کشور صورت گرفته است. اما با وجود این گفته، روابطعمومی شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور به «شهروند» اعلام کرد که این خبر منتفی است و جیرهبندی به دستور رئیسجمهوری منتفی است. مرور این خبرها، نشان میدهد معذوریتهای خاصی در این زمینه برای مسئولان وجود دارد و عبور از خط قرمز یاد شده با اقدامی اصلاحی ترمیم شده تا شاید با آوردن آب از مسیری دیگر فعلا جیرهبندی کرج منتفی شود.
محدودیت آبی
اما باید پذیرفت وقایع اخیر شرایط را برای مدیران وزارت نیرو پیچیده کرده است؛ درحالیکه روابطعمومی وزارت نیرو طی تماسها و پیگیریهای مکرر خبرنگار شهروند، موضوع جیرهبندی را تکذیب میکرد، معاونان و مدیران این وزارتخانه در اظهاراتی جدی و در گفتوگو با خبرگزاریهای رسمی کشور، خبر از اقدام قریبالوقوع این وزارتخانه برای جیرهبندی آب میدهد تا معلوم شود وقایعی رخ داده و قرار نیست فعلا اطلاعرسانی دقیقی شود.
درنهایت هم، پس از شائبه جیرهبندی آب در کرج، روابط عمومی وزارت نیرو اعلام کرد: تمامی خبرنگارانی که نسبت به جیرهبندی آب در کرج شبهه دارند میتوانند همراه با مسئولان این وزارتخانه برای بازدید از خطوط انتقال آب سد طالقان به کرج بیایند تا شبهاتشان برطرف شود.
در این میان با وجود اظهارات گسترده مسئولان وزارت نیرو مبنی بر جیرهبندی قریبالوقوع، همچنان تکذیبها از جانب روابطعمومی این وزارتخانه ادامه دارد و تاکنون مشخص نشده است که اوضاع جیرهبندی آب در روزهای گرم تابستان به کجا خواهد رسید. اما آن چیزی که مسلم است این نکته بود که بحران آبی پشت دروازههای کرج و شهر تهران است و هنوز مردم باور نمیکنند ذخایر آبی کشور اوضاع وخیمی دارد و باید صرفهجویی کنند.
کاهش حجم آب در مقابل افزایش مصرف
براساس گزارشهای رسمی، درحالیكه مصرف آب تهران، قم، یزد به ترتیب ۵، ۶ و ۱۰۰درصد رشد داشته و برخی کلانشهرها روند صعودی دامنهداری دارند، حجم آب ورودی به مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری نیز پنجدرصد کاهش یافته است (در مقایسه با سال آبی گذشته) و به ۲۸میلیارد و ۷۷۰میلیون مترمکعب رسید. از طرفی دیگر میزان حجم آب خروجی از سدهای کشور نیز از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه ۹۲) تاکنون، ۲۰میلیارد و ۳۲۰میلیون مترمکعب گزارش شده است درحالیکه آب خروجی از سدهای کشور در مدت مشابه سال آبی گذشته، به میزان ۲۱میلیارد و ۸۳۰میلیون مترمکعب بود. بر این اساس، حجم آب خروجی از سدهای کشور درمقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته، ۷ادرصد کاهش نشان میدهد.
اخبار اجتماعی – روزنامه شهروند
اخبار مرتبط
پشت صحنه كنكور چه خبر است؟
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید