بهترین روش نگهداری خوراکی ها
نباید چیزی را اسراف کنیم، نباید باقی ماندۀ خوراکی ها را دور بریزیم اما از سوی دیگر نباید با مصرف خوراکی هایی که مدتی طولانی مانده اند، سلامت خود را به خطر بیندازیم و مسموم شویم. بنابراین، چه طور میتوانیم به خوبی از خوراکی ها محافظت کنیم تا با مصرف شان دچار مسمومیت نشویم؟ طولش […]
نباید چیزی را اسراف کنیم، نباید باقی ماندۀ خوراکی ها را دور بریزیم اما از سوی دیگر نباید با مصرف خوراکی هایی که مدتی طولانی مانده اند، سلامت خود را به خطر بیندازیم و مسموم شویم.
بنابراین، چه طور میتوانیم به خوبی از خوراکی ها محافظت کنیم تا با مصرف شان دچار مسمومیت نشویم؟
طولش ندهید
در تمام خوراکی های پخته یا خام، تعداد بسیار زیادی باکتری کمابیش مضر وجود دارد، البته این امر کاملاً عادی است. ما در یک حباب کاملاً استریل زندگی نمیکنیم و مجهز به سیستم ایمنی هستیم که مانع از آسیب رساندن میکروب ها به بدن مان میشود. اما اگر برخی از این میکروب ها غیر عادی و بیش از حد رشد کنند، میتوانند از توانایی سیستم ایمنی ما فراتر بروند.
رطوبت، گرما و هوای طوفانی، شرایطی هستند که میکروب ها را تحریک میکنند و میتوانند خیلی سریع در تمام خوراکی های ناتمام تکثیر شوند، زمانی که چند نوع خوراکی مانند سالاد گوجه فرنگی و مازارلا، جوجه کباب و خوراک راتاتوی سر میز داریم، احتمال باقی ماندن و اضافه آمدن آنها بیشتر میشود.
چه زمانی که دو نفر سر میز هستند و چه زمانی که پانزده نفر، بعد از خوردن سالاد گوجه، باقی ماندۀ آن را فوراً داخل یخچال بگذارید سپس بروید سراغ جوجه کباب. نگذارید یک دسر مدت زیادی را از ابتدا تا انتهای مدت غذا خوردن سر میز بماند، و تنها کارکردش چینش و تزیین میز باشد.
در مورد همۀ خوراک ها این نکته را رعایت کنید.
خیلی سریع میتوانید بقیۀ خوراکی ها را بعداً بیاورید. با این کار میزتان کمی دیرتر تکمیل میشود اما خطر رشد باکتری ها کاهش خواهد یافت.
بسته بندی کنید
احتمالاً عادت دارید که باقی ماندۀ خوراکی ها را درون ظروف پلاستیکی نگه داری کنید. این کار مانع از رسیدن هوا به آن میشود.
اما اگر به اندازۀ کافی چنین ظرف هایی ندارید، میتوانید یک فویل پلاستیکی نازک روی بشقاب یا کاسه ای که باقی ماندۀ خوراک در آن مانده است، بکشید.
ضمناً تمام چیزهایی را که بریده اید یا تکه تکه کرده اید را هم با یک لایۀ محافظ پلاستیکی بپوشانید، مثلاً سبزیجات خامی که هنگام آشپزی زیاد آمده اند، جوجه و گوشت کباب شده، نان و … .
اگر مقدار زیادی پنیر خریده اید، علاوه بر آن که آن را درون محفظۀ خودش قرار میدهید، با یک فویل نازک هم بپوشانیدش. با این کار طول عمر پنیر را برای مدتی طولانی و بدون ایجاد خطر افزایش خواهید داد.
همۀ این فرآورده ها با کم کردن احتمال رشد باکتری ها، کاملاً ایزوله خواهند شد. علاوه بر این، خشک نمیشوند و فضای کمتری را هم از یخچال تان اشغال خواهند کرد.
کاغذ آلومینیومی را فراموش کنید
مطمئناً کار کردن با فویل آلومینیومی خیلی راحت تر است، خصوصاً وقتی که فویل پلاستیکی به خودش میچسبد! اما امنیت فویل آلومینیومی کمتر است بنابراین کمتر باید مورد استفاده قرار بگیرد.
در واقع، فویل پلاستیکی تمام خوراکی را به خوبی میپوشاند و آن را غیر قابل نفوذ میسازد، در حالی که پوشش آلومینیومی همیشه فضاهایی برای نفوذ هوا دارد.
زمانی که یک کاسه یا بشقاب را با فویل پلاستیکی میپوشانید، داخل ظرف را میبینید و یادتان میآید مثلاً دو روز است که آن خوراکی باقی مانده است، و باید هر چه سریع تر مصرفش کنید. در حالی که درون ظرفی را که با فویل آلومینیومی پوشانده اید نمیبینید و احتمال دارد که آن خوراکی را فراموش کنید.
در نهایت فرآورده هایی که در تماس مستقیم با آلومینیوم قرار دارند، ممکن است کوچک ترین ذرات را جذب کنند خصوصاً اگر آن ذرات اسیدی باشند، و این وضعیت به هیچ برای سلامتی خوب نیست.
منجمد کنید
باقی ماندۀ لازانیا، ماکارونی، خوراک سبزیجات، خوراک گوشت و … را که عاشقانه تهیه کرده اید، بگذارید منجمد شود.
اما این کار را باید خیلی سریع و بدون معطلی انجام دهید زیرا اگر میکروب ها در آن رشد کرده باشند، به محض اینکه بخواهید آن را مجدداٌ گرم کنید، خیلی سریع تکثیر میشوند و از محیط مناسبی که برای رشدشان یافته اند، خیلی خیلی راضی خواهند بود.
اگر مقدار باقی ماندۀ خوراکی قابل توجه است، آن را در وعده های کوچک منجمد کنید تا سرما هر چه سریع تر بتواند به خوبی به مرکز آن برسد.
قطعاً میدانید که نباید خوراکی را که یک بار یخ زده و یخش باز شده، دوباره منجمد کرد.
بنابراین اگر لازانیا یخ زده بود، سعی کنید طی 48 ساعت آینده، آن را به مصرف برسانید.
خیلی سریع سرد کنید
عادت دارید، زمانی که یک خوراک را از قبل آماده میکنید تا بعداً مورد استفاده قرار دهید، به آنز زمان بدهید تا کمی خنک شود، سپس آن را درون یخچال قرار میدهید. این کار باعث میشود که آن خوراکی زمان کافی برای رشد میکروب ها را داشته باشد.
این یک عادت قدیمی است، از زمانی که یخچال وجود داشته، نسل به نسل منتقل شده است، به بهانۀ اینکه نباید به یخچال آسیب بزنیم. در واقع، اگر این کار را نکنیم، یخچال برای سرد کردن آن هم مجبور است برق بیشتری مصرف کند و هم بیشتر کار کنید. اما اگر این کار را نکنید، یخچال تان هیچ طورش نمیشود، نه خراب میشود و نه میترکد.
اصول بهداشتی دربارۀ خوراکی ها، انتظار دارد که سلامت خودتان را با رشد میکروب ها به خطر نیندازید و تمام آنچه را که از قبل آماده میکنید، خیلی سریع در دمای سرد قرار دهید. دمای خوراکی که مرکز آن 70 درجۀ سانتیگراد است، طی مدت 90 دقیقه به 3 درجۀ سانتیگراد میرسد. با این کار، میتوانید خوراک را 5 روز در این دما نگه دارید.
برای سلامت ماندن خوراکی که از قبل آماده میکنید، آن را درون یک ظرف پلاستیکی بریزید، هر چه ظرف بزرگتر باشد بهتر است، زیرا زودتر سرد میشود، سپس آن را درون یخچال بگذارید، اگر فریزرتان جا دارد، بعد از این که خوراک مورد نظر خنک شد، آن را داخل فریزر بگذارید، اگر هم جا ندارد، به وسیلۀ دستگاه تنظیم دما، تا جایی که میتوانید، دمای یخچال تان را پایین بیاورید. شاید با این کار کمی بیشتر برق مصرف کنید، اما خطر رشد میکروب ها و در نتیجه مسمومیت را کاهش خواهید داد.
منبع : seemorgh.com
مرتبط با خانه داری
طریقه نگهداری مواد غذایی در یخچال
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید