کد خبر : 38226
تاریخ انتشار : یکشنبه ۲۱ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۸
281 بازدیدs

خداحافظی با چیپس و پفک!/الگوی تغذیه‌ای سالم برای دانش آموزان

خداحافظی با چیپس و پفک!/الگوی تغذیه‌ای سالم برای دانش آموزان

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی سلام دنا؛ دکتر جان‌محمد ملک‌زاده افزود: دانش‌آموزان گروه سنی در حال رشد بوده که هر گونه اختلال تغذیه‌ای ممکن است رشد آنها را به خطر بیندازد، بنابراین تغذیه دانش آموزان باید با دقت مورد توجه قرار گیرد و اجازه ندهیم غذای نامناسب یا غذای ناکافی دریافت کنند.

وی تصریح کرد: غذای ناسالم یا ناکافی علاوه بر اینکه رشد رشد دانش‌آموزان را به خطر انداخته، ممکن است یادگیری و پیشرفت تحصیلی آنها را نیز دچار مشکل کند.

دردسرهای اختلال در تغذیه

این متخصص تغذیه بیان کرد: اختلال در تغذیه، همچنین می‌تواند سبب پیدایش زمینه بیماری‌های متابولیک در دوران بزرگسالی مانند چاقی، دیابت، فشار خون بالا و بسیاری بیماری‌های مزمن و شایع امروزه شود.

دکتر ملک‌زاده با تأکید بر اینکه دانش‌آموزان باید از الگوی تغذیه سالم استفاده کنند، عنوان کرد: طبق تعریف تغذیه‌ای سالم است که متناسب با شرایط فرد، همه گروه‌های غذایی به مقدار کافی مورد استفاده قرار گیرد.

وی با بیان اینکه گروه شیر و لبنیات در تغذیه دانش‌آموزان از اهمیت زیادی برخوردار است، ابراز کرد: این گروه غذایی، علاوه بر پروتئین‌های ضروری و با ارزشی که برای کودکان و دانش‌آموزان تأمین می‌کند، سبب تأمین کلسیم، ویتامین A، کمی ویتامین D و حتی ویتامین B2 می‌شود که بهترین منبع این مواد شیر و لبنیات است.

گروه گوشت در غذاهای روزانه!

این متخصص تغذیه اظهار کرد: گروه گوشت نیز تأمین کننده اسیدهای آمینه ضروری، آهن، روی و ویتامین B12 است، بنابراین باید تغذیه دانش‌آموزان را طوری تنظیم کنیم که در غذاهای روزانه آنها حتما از گروه گوشت استفاده شود.

میوه فراموش نشود

دکتر ملک‌زاده بیان کرد: گروه غذایی بعدی که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است گروه میوه‌ها بوده که حاوی آنتی‌اکسیدان و ویتامین‌های محلول در آب و فیبر غذایی خوبی هستند که سبب می‌شود دستگاه گوارشی کودکان خوب کار کرده و دچار یبوست نشوند و به مشکلات مربوط به دستگاه گوارش نیز کمتر دچار شوند.

وی عنوان کرد: علاوه بر این، آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌هایی که کودکان از طریق میوه‌ها دریافت می‌کنند در حفظ سلامت، بهبود یادگیری و پیشرفت تحصیلی آنها به طور قطع تأثیرگذار است.

این متخصص تغذیه با بیان اینکه سبزی‌ها از لحاظ ارزش غذایی، شباهت زیادی به میوه‌ها دارند، گفت: به طور قطع با میوه‌ها به تنهایی قادر نخواهیم بود که نیازهای کودکان را از لحاظ آنتی‌اکسیدان‌ها، فیبر غذایی و ویتامین‌های محلول در آب تأمین کنیم و لازم است کودکان هر روز در همه وعده‌های غذایی از سبزی‌ها هم استفاده کنند.

نان؛ تامین کننده انرژی

دکتر ملک‌زاده با اشاره به اینکه گروه نان و غلات تأمین کننده انرژی موردنیاز کودکان و دانش‌آموزان برای رشد و فعالیت‌های فیزیکی هستند، ابراز کرد: با توجه به اینکه کودکان فعال‌ترین گروه سنی هستند نیاز به انرژی بالاتری دارند که این انرژی باید از طریق مواد غذایی غلات و حبوبات تأمین شود.

وی افزود: علاوه بر همه این موارد، کودکان و دانش‌آموزان باید تشویق شوند روزانه مقداری از مغزها مانند مغز گردو، بادام زمینی، پسته و آفتابگردان کم نمک استفاده کنند، زیرا این مواد غذایی تأثیر مثبتی که بر روی سلامت آنها دارد و همچنین باید از روغن‌ها و چربی‌ها هم به میزان متناسبی که در غذاها وجود دارد استفاده شود زیرا چربی زیاد ممکن است به چاقی آنها منجر شود.

امان از چیپس و پفک!

این متخصص تغذیه در ادامه با اشاره به اینکه کودکان متأسفانه الگوهای غلط غذایی زیادی نیز دارند، عنوان کرد: غذاهای کم ارزش پرکالری مانند چیپس و پفک که حاوی کالری بالا بوده اما ارزش غذایی بالایی ندارند جزء غذاهای موردعلاقه کودکان هستند و طبیعتا باید توصیه شود کودکان از این غذاها کمتر دریافت کنند.

دکتر ملک‌زاده تصریح کرد: همچنین، باید از مصرف غذاهایی که ممکن است آلودگی باکتریایی داشته و یا منجر به مسمویت غذایی شده و سلامت کودکان را به طور مستقیم به خطر بیندازد از جمله لواشک‌های غیربهداشتی و یا غذاهایی که به صورت غیربهداشتی و با رنگ‌های مصنوعی تهیه می‌شوند خودداری شده و یا در صورت علاقه بیش از حد کودکان، این غذاها را از فروشگاه‌های معتبر خریداری کنند.

وی پرخوری و کم‌خوری را از دیگر الگوهای غلط تغذیه‌ای دانش‌آموزان عنوان و بیان کرد: بعضی از دانش‌آموزان ممکن است برای کاهش وزن و لاغری غذای کمتری مصرف کرده و بعضی نیز برای چاق شدن غذاهای اضافه مصرف کنند و بعضی ممکن است از روی عادت وزن بالا یا پایین داشته باشند.

گزینه مهم؛ کنترل وزن

این متخصص تغذیه تصریح کرد: دانش‌آموزان می‌توانند با کنترل وزن خود و با مراجعه به کارشناسان تغذیه، وزن ایده‌آل خود را به دست آورده و اگر مشکل تغذیه‌ای دارند به کمک کارشناس تغذیه شناسایی و بررسی شود و اگر هم مشکلی ندارند راهنمای دریافت غذایی را از کارشناس تغذیه بگیرند.

دکتر ملک‌زاده در خصوص مشکلات تغذیه‌ای موجود در مدارس استان کهگیلویه و بویراحمد، اظهار کرد: تحقیقات نشان داده یکی از مشکلات شایع در برخی گروه‌های دانش‌آموزی استان اضافه وزن و چاقی بوده که علت آن این است که معمولا غذاهای انرژی‌زا مانند نان، برنج و روغن جزء غذاهای ارزان قیمت بوده و بنابراین خانواده‌هایی که از لحاظ مالی، وضعیت خوبی ندارند بیشتر به سراغ چنین غذاهایی رفته و ممکن است کودکان آنها چاق شوند.

وی با بیان اینکه چاقی لزوما با رشد کافی همراه نیست و بسیاری از کودکان ممکن است اضافه وزن داشته اما رشد آنها مختل باشد، گفت: چنین مواردی باید مورد بررسی قرار گرفته و این کودکان باید به متخصصین تغذیه معرفی شوند.

این متخصص تغذیه اضافه کرد: علاوه بر این، کمبود وزن و اختلال در رشد نیز در برخی کودکانی که بی اشتها بوده یا غذای کافی دریافت نکرده و یا مورد سوء استفاده قرار می‌‌گیرند دیده شده است.

دکتر ملک‌زاده با بیان اینکه به طور میانگین حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد دانش آموزان استان دچار اضافه وزن و چاقی هستند، گفت: در حاشیه شهرها به دلیل دریافت ناکافی با مشکل اختلال در رشد و در قسمت‌های مرکزی شهر بیشتر با مشکل چاقی و اضافه وزن روبرو هستیم.

انتهای پیام/روزنما

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

آرشیو

css.php